01.03

броят

архив

контакт

връзки

за нас

 

2007

    БЮЛЕТИН ЗА СЛУЖЕБНО ПОЛЗВАНЕ

Елена Владова

ПРИКАЗКИ БЕЗ КРАЙ

Щом чуят понятието куклен театър, много хора веднага си представят само изкуство за деца, в което зайчето, кучето или вълкът са главни герои, а доброто винаги побеждава злото. Това е така – на детския свят е посветена една голяма част от кукленото изкуство. Но нещата не свършват дотук.



Куклените спектакли могат да бъдат много комуникативни и ако куклите (в буквалния смисъл на думата) и сценографията го позволяват, те лесно биха могли да бъдат пренесени и на други места извън сцената. За един куклен спектакъл скечът е нещо обичайно и актьорите са свикнали с това.

Как тогава няма да можеш да обясниш с финт на заблуден германец, че България няма нищо общо с Николае Чаушеску? Както ми го разказа директорът на Варненския куклен театър Вера Стойкова, то си е било истински скеч, разиграл се пред щанда на България на провелото се през януари Международно туристическо изложение в Щутгарт.

От няколко месеца Варненският куклен театър битува и в още едно амплоа – туризма, или по-скоро културната анимация на събития от туристически характер. В това отношение у нас ресурсите на културата като че ли още не се използват пълноценно. Недоверието към хората, които създават културен продукт, може би понякога се дължи на непознаването на културната материя. Дори и да е така, тази ниша тепърва ще се запълва, защото културата може само да помогне на туризма и никога да му навреди.

“Фолклорни фантазии” е един от най-пътуващите спектакли на Варненския куклен театър. През последните няколко месеца той участва в три международни туристически изложения, където България се представя със собствен щанд - “Уърлд травел маркет” (World Travel Market - WTM) в Лондон, “Филоксения” (Philoxenia) в Солун и CMT (Caravan-Motor-Touristik) в Щутгарт. Спектакълът, в който почти няма думи, разхожда зрителите из музиката на различните български фолклорни области, а автентичните битови предмети, с които се разиграва, няма как да не впечатлят и чужда публика.

“Към спектакъла имаше огромен интерес. Раздадохме стотици рекламни каталози на България. Велико усещане е да си емблема на страната си, да виждаш как си в обсега на камери и апарати, а над теб свети голям екран с името на България. Много от немските посетители на изложението пък ни честитяха приемането на страната ни в Европейския съюз”, сподели Вера Стойкова малко след завръщането си от Щутгарт.

Като една от най-приятните изненади на изложението тя определя запознанството с немската джаз формация “Хоро”, поканена да свири на щанда на България. “Хоро” също се вписват по свой начин във “фолклорните фантазии” - младите музиканти, които никога не са посещавали страната ни, изпълняват етно джаз, вдъхновен от родния фолклор. Така веднага се заражда и нова идея – защо групата да не бъде поканена във Варна на подходяща джаз сцена? На първо време с тяхната музика ще имат възможност да се запознаят слушателите на Радио Варна, или по-точно онази част от тях, които следят предаването “Джаз енциклопедия” на художника Сашо Анастасов, който е заклет почитател на джаза. Неговият театрален проект – спектакълът “Пещерата и сенките” (по негови идея, сценография и визия), имаше своята световна премиера в Щутгарт по време на туристическото изложение, но в специално наета за това зала в Theater am Olgaek. Актьорите, които участват в този естетски спектакъл, режисьорът Вера Стойкова и самият Сашо Анастасов са единодушни, че избраната зала от страна на немските партньори на изложението не е била най-подходящата от техническа гледна точка. Въпреки това спектакълът е завършил с 15-минутни овации от страна на публиката, 2/3 от които са били германци.

“Ние бяхме изпратили предварително техническите данни на спектакъла, но залата бе много по-малка, отколкото трябваше. Може би по целия свят битува предубеждението, че щом става въпрос за куклен театър, очакванията са за такъв тип спектакъл. Въпреки трудностите, целият екип се справи блестящо. Залата бе пълна. Директорката на немския театър бе във възторг и сподели, че досега не е гледала такова представление. Същото мнение изрази и мой колега, завършил дизайн в България, който от 30 години живее в Щутгарт”, разказва Сашо Анастасов.

И все пак, ако някой умее да разказва добре приказки, то това са куклените актьори. Първите три нови заглавия, които влизоха в репертоара на Варненския куклен театър още през февруари, са “Джуджето дългоноско”, ”Снежната царица” и “Златната рибка”. Не забравяйте, че приказките никога нямат край!

Елена Владова, PR
Държавен куклен театър – Варна

От 27 февруари до 3 март екипът на “Фолклорни фантазии” е в Москва. Актьорите oсигуряват културната програма, която представя Варна и региона на изложението “Българският бизнес в Русия”, организирано от фирма “Булекспо”.

  
ОБРАТНО
  

stalker.bg

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© Copyright 2005 - Stalker Project - Studio IDA