01.03

броят

архив

контакт

връзки

за нас

 

2007

    БЮЛЕТИН ЗА СЛУЖЕБНО ПОЛЗВАНЕ

 

НЕНО БЕЛЧЕВ КАРА ЯПОНЦИТЕ ДА ОТКРИВАТ БЪЛГАРИЯ С ФЕНЕРЧЕТА

Варненският концептуален артист Нено Белчев зарадва близките до мейлинг листа му с писмо от Япония. Началото оставихме непроменено за автентичност, след това обаче натиснахме опцията Преведи на кирилица, за да ни е по-лесно.

Njama text na kirilitza zashoto v japaonija ima kirilitsa, kojato ne seotvarja ot pove4eto Bg kompjutri.

Приключи изложбата на Нено Белчев в Моеренума Коен парк gallery "ХИДАМАРИ" , Space 2. ХИДАМАРИ е огромен парк галерия за скулптура, посветен на великия японски скулптор Изами Ногучи. Паркът всъщност е по-известен като Моеренума парк gallery или стъклената пирамида, в която се правят текущи изложби.



Нено Белчев бе представен там от С-AIR, организация, занимаваща се с организирането на културни събития и резидентни програми на чуждестранни художници. Той показа 2 видео инсталации и 1 инсталация от рисунки и видео. Две от творбите бяха реализирани тук на място с финансовата и логистична подкрепа на С-AIR.

Във видеоинсталацията ЦИЛИНДЪР, Нено Белчев, който отдавна е вдъхновен от източната философия, разсъждава над непрестанната игра на Ин и Ян. Неща, характерни за Японскаа култура, но малко познати на съвременното младо поколение тук в Саппоро, който е сравнително млад град и по-западно ориентиран.

В другата видеоинсталация ДЪЛБОКО МЪЛЧАНИЕ той следва стъпките на позабравените в България исихасти. Потапяйки се в среда , в която не може да не мълчи.

И накрая инсталацията с рисунки запознава посетителите с България. Нено рисува известни обекти от България, поставя рисунките на тъмно и принуждава посетителите да разглеждат тези рисунки с фенерчета, за да се почувстват те малко или много откриватели на една непозната за тях страна. Макар всички да знаят името й, България винаги е свързвана с киселото мляко и Котоошо (известния сумо борец).

Изложбата бе посетена от 1037 души, което е рекорден брой посетители за галерията. Огромния интерес, който тя предизвика, бе причина за неколкократното излъчване на репортажи по различни телевизии.

Като резултат от впечатлението от рисунките му, Нено Белчев бе поканен да изнесе неколкодневен семинар по рисуване в Колежа по изкуства в съседния град Отару.

Очаква се след завръщането си в България Нено Белчев да направи изложба с част от творбите, които представи в Япония.

Нено Белчев
25 февруари 2007
Саппоро

  
ОБРАТНО
  

stalker.bg

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© Copyright 2005 - Stalker Project - Studio IDA