01.03

броят

архив

контакт

връзки

за нас

 

2007

    БЮЛЕТИН ЗА СЛУЖЕБНО ПОЛЗВАНЕ

Нина Локмаджиева

ДИЗАЙНЕРИ МЕРЯТ КЛАСА
В НЕОХРАНЯЕМА ЗОНА 2007

Една от новите варненски традиции – всяка година през март график дизайнери да бъдат водещите фигури в изложба – събира в музея Георги Велчев приятелите на график дизайн студио Сталкер.

Колекцията Неохраняема зона 2007 представя работи на 22-ма автори от областта на дизайна, живописта, графиката, фотографията и видеоарта. Участниците са от Варна, София, Лондон и Москва. За арт директора на студиото Димитър Трайчев най-интересни в изложбата са дебютантите. Той отбелязва специално постиженията на младите Стойчо Чакъров и Костадин Иванов. Самият Трайчев участва с два нови постера на икони от музикалния бизнес - Ал Жаро и Скриймин Джей Хоукинс. Другите участници са дизайнерите Александър Георгиев, Александър Калудов, Йордан Желев, Мила Петкова, художниците Мария Зафиркова, Сашо Анастасов, Пламен Монев, Димо Миланов, Искра Трайкова-Кулешова, Олга Гричанок, Светлин Велинов, фотографите Росен Донев, Любомир Сергеев, Мира Арнаудова, Мариета Ценова, Ива Георгиева, Нина Локмаджиева и операторът Борислав Георгиев.



Основа на експозицията са разработките на самите сталкери от 2006. Гръбнакът на цялата акция се конструира около официалното изображение на студиото за тази година - композиция от категорични цветни зони и цифри, работа на дизайнера Миляна Стоилова. С подобаващо внимание е удостоен и един необичаен календар – монохромният календар на Солвей соди за 2007.

„Това е може би най-голямото постижение за нас през годината – казва за него Димитър Трайчев. - Нито дизайнерската работа, нито фотографската работа, нито работата по концепцията са толкова важни, колкото еднозначното доверие, което клиентът ни оказа тази година” – категоричен е той. В коментар за развитието на график дизайна Трайчев споделя: „Като тенденция мога да определя това, че все повече дизайнери искат да се занимават с чисто изкуство. Което е нож с две остриета, защото изцежда енергията им те да се борят за реализация на своите концепции в реалната си работа и създава допълнителна дистанция между тях и клиента. И клиентът трябва да бъде пресиран през цялото време, за да не се чува репликата: „Ама това да не ти е изкуство”. Дизайнер, който каже: „Това го правя за себе си, а това за клиента” не е много чиста платформа. А нещата, които ще се налагат като практика, са предпроектирането и създаването на концепции на вербално ниво. Дизайнът е опит за планируема работа. Следователно дългосрочните тенденции са все повече диалог и все по-малко компромиси” - заключава Трайчев.

Изложбата отбелязва и 15-та годишнина от създаването на „Сталкер”.

Годишните награди на студиото за 2006 заслужиха:

Сашо Анастасов за спектакъла "Пещерата и сенките" в Държавния куклен театър – Варна, Иван Бараков за интериора на ресторант Карго, Александър Георгиев за графичното оформление на списание „Мъжът", Мими Руменова и Данил Йорданов за цивилизования старт като тандем в художествения живот на Варна , Славил Димитров за аранжиментите на песните от класическия репертоар на Камелия Тодорова , Калин Момчилов за китарния акомпанимент в диска Last Summer Memory на Александър Петков, Маргарита Войнова за позитивната енергия в романа Алсарио, Олга Гричанок за цикъла рисунки , създадени във Варна. Като Клиент на годината беше отличена компанията Солвей Соди .

  
ОБРАТНО
  

stalker.bg

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

© Copyright 2005 - Stalker Project - Studio IDA