01.06

броят

архив

контакт

връзки

за нас

 

2006

    БЮЛЕТИН ЗА СЛУЖЕБНО ПОЛЗВАНЕ

Зорница Кънчева

ПАКО ПЕНЯ В РИТЪМА
НА ФЛАМЕНКОТО

- Откъде идва страстта ви към фламенкото?

- Всичко при мен започна много просто и лесно, защото съм се родил Андалусия, израснал съм в Кордоба. Тъй като фламенкото по принцип се развива там, е много лесно, още от дете да се приспособиш. Фламенкото е навсякъде около теб и е нормално да почувстваш страст към него. Живея в Лондон, но семейната ми къща е в Кордоба.

- Вие живеете в Лондон? Как поддържате духа на фламенкото в там?

- Имам къща и в Лондон, но семейната ми къща е още в Кордоба. В Англия има хора, които се интересуват от фламенко, но аз се занимавам с фламенко основно в Испания. Има доста публика и в Лондон, която иска да опознае фламенкото, но това се случва във всички държави, които посещавам.

- Имаше прекрасни отзиви за новия ви спектакъл A Compas във вестник Гардиън, как мислите, че ще го възприеме публиката в България?

- Предпочитам да представям фламенкото така, както аз го чувствам. Основната ми цел е не дали на хората ще им хареса, а да задоволя моите представи, да го покажа така, както аз го виждам. Всъщност чрез новия си спектакъл искам да представя ритъма на фламенкото, как се сменя той. Всяка различна част има характерен ритъм. Ние използваме характерния за тангото ритъм, за да импровизираме и да покажем това, което на нас ни харесва. Получават се моменти, които са интересни и ни мотивират.
Фламенкото е есенцията на артистичната чувствителност на Андалусия. Според мен това е викът на един народ, който иска да представи своята история и своите емоции. Понякога това, което представя, е една доста трудна ситуация и има експлозия от страсти.- За първи път ли посещавате България?

- Аз и друг път съм бил в България, но ме заинтригува българския фолклор. Винаги ме интересува ритъма, а тук той е неравноделен, но може да се намери хармонията, което е много красиво и в това е силата на вашия фолклор. Харесвам етно музиката, защото местните хора сами са си я правили.

- Какво предстои след концертите във Варна и София?

- Връщам се в Испания, където ще подготвя най-новата си творба. Това е един реквием за фламенко, в който участва и хор. Още следващата седмица ще отида в Каталуния, за да го представя.


Снимки Нина Локмаджиева

  
ОБРАТНО
  

stalker.bg

 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 

© Copyright 2005 - Stalker Project - Studio IDA