01.06

броят

архив

контакт

връзки

за нас

 

2006

    БЮЛЕТИН ЗА СЛУЖЕБНО ПОЛЗВАНЕ

Зорница Кънчева

С ДЪХ НА БАРОК

Още една хапка от изискания фестивален ордьовър Европейски музикален фестивал, беше концертът на камерен ансамбъл за старинна музика L’Astree. Под покрива на градската Художествена галерия - Варна Алесандро Палмери - виолончело, Анна Фонтана - чембало и Франческо Романо - теорба, разкриха тайните на бароковата музика. За да накара публиката изцяло да се потопи в атмосферата на бароковия период, триото от Торино използва оригинални за епохата инструменти. Безспорен интерес сред ценителите предизвика теорбата, която не е особено позната в България. Според Франческо Романо това е бил най-използваният инструмент през XV-XVI век. Теорбата е от семейството на лютните и е донесена от арабите в Испания. Любопитно е, че произведенията за теорба не са писани с ноти. Използвана е друга система, при която се разбира не височината на звука, а позицията на пръстите.За концерта във Варна италианските музиканти бяха подбрали произведения от Телеман, Скарлати, Вивалди, Джеминиани и др.
Малцина може би знаят, че L’Astree е името на една от сонатите на Франсоа Купрен от цикъла Le Grand.

До този момент музикантите са издали няколко компактдиска с творби от композитори от XVIII век - Джовани Батиста, Джовани Лоренцо Сомис, Гаетано Пуняни, Гаспаре Джузепе Киабрано. Участват и в амбициозен проект по записването на всички камерни концерти и кантати от Антонио Вивалди, чиито оригинали се намират в Националната университетска библиотека в Торино. На бял свят вече са два компактдиска с участието на мецосопраното Лаура Полверели.
Музикантите са чести гости на европейски и световни музикални форуми Settembre Musica и Unione Musicale в Торино, Autunno Musicale в Комо, международен фестивал за старинна музика в Урбино, фестивал в Хаген, фестивал в Равена, Моцартов фестивал в Лил, Център за барокова музика Версай, Кеймбридж общество за старинна музика в Бостън, Ню Йорк, Ванкувър, Буенос Айрес, Сантяго, Мадрид и др.
 

 

  
ОБРАТНО
  

stalker.bg

 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

 

 

 
 
 
 
 

© Copyright 2005 - Stalker Project - Studio IDA