01.06

броят

архив

контакт

връзки

за нас

 

2006

    БЮЛЕТИН ЗА СЛУЖЕБНО ПОЛЗВАНЕ

Международен театрален фестивал Варненско лято 2006

ТЕАТРАЛНИЯТ ФЕСТИВАЛ МЕЖДУ ТРАДИЦИИТЕ
И ЕКСПЕРИМЕНТА
А вие ходихте ли за гъбки в гората? - помните ли култовата реплика от спектакъла на Явор Гърдев "Таня - Таня"? И аз си я повтарям често, особено в дните преди началото на международния театрален фестивал "Варненско лято". Само че с всяка изминала година споменът от носталгичен се превръща в тъжен, защото подобни свежи попълнения в артистичния сленг вече се срещат все по-рядко.

Официалната програма тази година беше поверена на Димитър Чернев, който избра за свое мото Археология на чувствата. От общо 70 спектакъла, които е изгледал, селекционерът е включил седем в българския афиш. Три са предложенията на извънстоличните трупи - Гласовете на другите на Драматичен театър - Стара Загора с режисьор Пламен Марков, Паметта на водата на ДКТ - Пазарджик с режисьор Красимир Спасов и На хубавия син Дунав от Душан Ковачевич, постановка на Бина Хараламбиева на сцената на ловешкия Драматичен театър. Още един поглед към балканската драматургия предлага комедията Д-р от Бранислав Нушич в интерпретацията на Бойко Богданов. Ценителите помнят, че премиерата в театър "Сълза и смях" беше съчетана със сръбска скара и духова музика.

Интерес ще предизвика и поредният проект на режисьора Младен Киселов, който от дълги години живее в САЩ. Този път той се завърна на родна земя, за да постави трилогията на руския драматург Сухово-Кобилин Веселите разплюеви дни. Някак неочаквано на българската театрална сцена този сезон се завърна класиката на Тенеси Уилямс Трамвай Желание. Фестивалната публика ще може да види версията на Крикор Азарян с участието на Камен Донев и Бойка Велкова, обрала аплодисментите на зрителите в Театъра на българската армия. Пъстрота в селекцията безспорно ще внесе и първият спектакъл на Теди Москов в Народния театър Пушката ще гръмне след антракта.

Докато при официалната селекция се наблюдава реверанс към традициите и конвенционалния театър, в съпътстващата програма са намерили място различни сценични езици и форми. Сфумато се представя с програмата Изход на Иван Добчев и Маргарита Младенова. Проектът е от две, независими една от друга части - Станция Астапово и Станция Елабуга, показващи последните дни от живота на Лев Толстой и Марина Цветаева. В селекцията на специално поканените спектакли са включени С любовта шега не бива на Народния театър с режисьор Мариус Куркински, новата постановка на Зуека и Нина - Каквото направи дядо все е хубаво. В този модул е и единственото варненско присъствие тази година - спектакълът "Боряна", дебютна работа на Десислава Боева, отличена с награда Икар 2006.Личният ми фаворит в съпътстващата програма е версията на Възкресия Вихърова на Домът на Бернарда Алба, реализирана на сцената на Народния театър. Деветте дами, участващи в спектакъла, са Цветана Манева, Йорданка Кузманова, Рени Врангова, Теодора Иванова, Биляна Петринска, Емануела Шкодрева, Ана Пападопулу, Жорета Николова, Мария Сапунджиева.

Не липсват изненади и в международната селекция, направена от артистичния директор на феста Цветана Манева. За съжаление предварително анонсираният спектакъл на Сашо Морфов Баал по Бертолд Брехт, поставен в театъра на Комисаржевска в Санкт Петербург липсва в афиша. Но публиката ще може да види трупи от Полша, Великобритания, Румъния, Япония, Бразилия, Белгия и Унгария.

Запазете си място в театралните зали в дните от 31 май до 11 юни, защото авантюрата международен театрален фестивал Варненско лято 2006 тепърва предстои. За финал ще кажа досущ като младия Вертер, но във варианта на Лилия Абаджиева, че освен каничка с мляко и кифла за закуска, искам и......компот. Нека организаторите сами се сетят за какво става въпрос.

Зорница Кънчева
 

  
ОБРАТНО
  

stalker.bg

 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

 

 

 
 
 
 
 

© Copyright 2005 - Stalker Project - Studio IDA