01.06

броят

архив

контакт

връзки

за нас

 

2006

    БЮЛЕТИН ЗА СЛУЖЕБНО ПОЛЗВАНЕ

Искра Сотирова

ДАНИЕЛА ДИМОВА
РЕСТАВРИРА ДРЕВНИ НАПЕВИ

Модерната Саломе изпя музиката на старите евреи

Забележителен проект завърши оперната певица Даниела Димова. Тя изследва и изпя песни на евреите-ешкенази, които са потърсили по-добър живот в земите на Полша, Русия, Чехия. Концертът бе част от Европейския музикален фестивал. Той се оказа и продължение на цикъла сефарадски песни, който Димова и пианистката Жанет Бенун представиха миналата година. Древната музика със стихове на езика ладино разкрива душевността и болките на еврейските баженци, заселили се през Средновековието в Испания. Аранжиментите на двата цикъла са на Николай Кауфман и всъщност съживяват една музика, погълната от какафонията на модерните времена.

Логично е, че и пианистката, и аранжорът на двата цикъла, са водени от гласа на кръвта и от традиционното еврейско отношение към вечните ценности на този народ. Даниела Димова обаче тръгва към този проект не заради родова принадлежност. Тя рестраврира малко познатите еврейски напеви, водена изцяло от любопитството на артиста.

Изкусителна, с блеснал поглед и с един добре овладян артистичен маниер, Даниела Димова представя на сцената екшеназките песни, които възпяват любовта и радостите в живота. Като една съвременна Саломе певицата пленява публиката и тайната на тази магия не е само в елейния й глас. Това е музика, до която артистката е стигнала с проучване, изучаване на детайлите, навлизане в тайните, ритуалите и символиката на еврейската култура. Даниела Димова по някакъв свой начин е достигнала до ключа на едно добре пазено старо съкровище.Успоредно с този проект, тя изпя още цикъл песни на Шьонберг и рядко изпълнявани композиции на Курт Вайл из „Опера за три гроша”.
Във време, когато големите български диви гаснат, а ситуацията отхвърля короноването на нови, подобни артистични находки заслужават поощрение. Редно е и дано енергията стигне на Даниела, проектът „От древността към вечността” да бъде записан на диск. Той ще бъде документ на този труд и радост за ценителите.
 

  
ОБРАТНО
  

stalker.bg

 
 
 

 

 

 

 

 

 
 

 

 

 

 
 
 
 
 

© Copyright 2005 - Stalker Project - Studio IDA