10.01

броят

архив

контакт

връзки

за нас

 

2006

    БЮЛЕТИН ЗА СЛУЖЕБНО ПОЛЗВАНЕ

Искра Сотирова

НОВИТЕ ЧУДЕСА ПОДМИНАХА ВАРНА

Светът избира новите 7 чудеса на света. Цяла година хора от планетата предлагаха, селектираха и гласуваха в интернет и по телефона за забележителностите на ХХІ-ви век. И аз реших да дам моя български гласец за тях. Веднага след като публикуваха адреса на сайта в мрежата, влязох да видя какво се предлага. Късно. Оказва се, че този процес пак ни е подминал като малка гара.

Първо медиите у нас закъсняха ужасно - обявиха адреса на сайта, когато етапът с гласуване от публиката беше приключил. Второ - организаторите съобщиха, че наши експерти били предложили от българска страна да влязат Мадарския конник, Казанлъшката гробница и моля ви - сградата на български парламент.

Сравнете тези забележителности с Тадж Махал, катедралата Света София или статуята на Исус над Рио де Женейро, и ще разберете разликата в мащаба. И ми е много интересно кои са тези "експерти". Те чували ли са за най-старото обработено злато в света и за Долината на тракийските царе, например?

Да, новата класация е пълен тюрлюгювеч. В нея влизат Пирамидите, които са тотално чудо на света от преди новата ера. Влизат също каменните статуи на Великденските острови и Стоунхендж - неръкотворни, мистични и вероятно неземни творения. Отгоре на всичко шансът на малките нации да съберат гласове и да избутат своите забележителности нагоре, колкото китайците например, е никакъв.

Въпреки това обаче новите седем чудеса извеждат пак въпроса: Къде сме ние?

Пред прага на европейските врати нашето общество толкова се е омотало в битовите си глупотевини, че изобщо не му минава през ума, кои са му забележителностите и как те се съизмерват със световното наследство. Новата инициатива за 7-те чудеса показва един важен световен процес: извеждането на културният човешки принос, който надмогва времето.

Варна няма създадено от човека място или сграда, които да се мерят с Ангкор в Лаос или с Великата китайска стена. Но пък има такива спомени от миналото като прабългарските валове в "Аспарухово" и споменатото вече най-старо злато в света.

Но по някакви държавни или административни причини тези наши си богатства не се извеждат като емблема на града. Не се вдига и наполовината шум от този, който каварненският кмет Цонко Цонков вдига покрай рокдинозаврите там.

С тези мисли не търся и не вменявам вини. Говоря за едно неосъзнато богатство, което имаме, че сме толкова стара цивилизация. С нас могат да се съизмерват само евреите, арменците и жителите на Индокитай.

Трябва да има начин да осветим това свое съкровище и то да стане зримо за глобалния поглед, който търси новите 7 чудеса. Иначе световният вятър ще ни подминава и ще ни подмята като стар вестник. Като изтрива от ума ни една ценност - че може да сме малки, но носим една древна култура. Всъщност - най-древната.

 
  
ОБРАТНО
  

stalker.bg

 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

© Copyright 2005 - Stalker Project - Studio IDA