10.01

броят

архив

контакт

връзки

за нас

 

2006

    БЮЛЕТИН ЗА СЛУЖЕБНО ПОЛЗВАНЕ

ВИЗУАЛНА ПОЛИЦИЯ

Телевизионният simulacrum на Явор Гърдев препълни пощенските кутии. Култовият pdf с полицейския образ на обичания във Варна, София и Европа режисьор стана любим прикачен файл в една общност от посветени.

В случай, че някой е пропуснал да види, по-долу поместваме прес извлечението на АТА център

Войната е продължението на политиката с други средства
Карл фон Клаузевиц

Изкуството е продължението на политиката с други средства
Игор и Светлана Копистянски

Изкуството е продължението на политиката със същите средства
Явор Гърдев





Посредством акцията Визуална полиция Явор Гърдев се опитва да радикализира и така да подложи на дебат с по-голяма тежест въпроса за естетическото дисциплиниране на софийското градско пространство. Той изостря дебатите на Визуалния семинар по въпроса за столичния град като гледка с акция, в която посредством симулативни мистифициращи телевизионни предавания дискутира възможността да се вземат мерки в сферата на публичния визуален вкус.

Поредицата видео-пърформанси, заснети в електронни медии с ефирно покритие и със сътрудничеството на действителни български медийни звезди от сферата на публицистиката симулира създаването на реална полицейска структура, която да се занимава със санкциониране на проявите на лош визуален вкус в градското пространство.

Това поставя на дневен ред взривоопасния конфликт между формално-регулативното мислене на законотворците и управленците и съжденията с естетически характер на гражданина, копнеещ за една неагресивна визуална среда около себе си.

В телевизионните предавания се въвежда перформативния образ на Майор Я. Стефанов (изигран от самия Явор Гърдев) – шеф на новото подразделение “Визуална полиция” – структура, от чието име героят дава интервюта в инсценирани, но реални телевизионни предавания (По света и у нас, Панорама, Коритаров live, Денят започва, Вижте кой, Защо не!).

С акцията си Визуална полиция Явор Гърдев предлага медийна симулация на дебат по въпроса на визуалните замърсители на градската среда и възможните посоки за нейното хигиенизиране. Изложбата е част от Визуален семинар, осъществяван в партньорство с relations – проект, иницииран от Федерална фондация за култура, Германия.

 
  
ОБРАТНО
  

stalker.bg

 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

 

 

 

 
 
 
 
 


 


 

© Copyright 2005 - Stalker Project - Studio IDA