10.01

броят

архив

контакт

връзки

за нас

 

2006

    БЮЛЕТИН ЗА СЛУЖЕБНО ПОЛЗВАНЕ

Нина Локмаджиева

ПРОМИШЛЕНИТЕ БИЛДИНГИ
СРЕЩУ БУТАФОРИЯТА

Най-доброто от крайморските проектанти в Архитектурен салон Варна 2006

Питали ли сте се кое е на мода в архитектурата сега. Сигурно – ако ви предстои строеж на фамилна къща или офис сграда. Мен искрено ме забавлява отговорът на познат архитект: “На мода са балюстрите, само че през една, за да има откъде да падат децата.”

Усмивката на стойностните имена в професионалната общност е насочена срещу продължаващата парадното си шествие бутафория в представителното строителство. Затова Архитектурният салон Варна 2006, който се откри на 28 март в Дома на архитектите на Мусала 10, показва тежката артилерия на най-успешните варненските архитекти от последната година.

Организаторите на проявата от Съюза на архитектите в България – дружество Варна и Камарата на архитектите в България – Областна колегия Варна, представят 27 водещи архитекти и проектантски бюра. Сред проектите и реализациите преобладават жилищни, обществени и туристически сгради.


Силното място на Салона са промишлените и обществени сгради. Съвсем логично и там отиват номинациите за награда Варна – на арх. Мирослав Христов и арх. Диян Петров – за “Ян Палах център”. В тази посока работи и младият архитект Момчил Димов, и арх. Люляна Чонева. Сред събитията през годината беше запомнено откриването на сградата на “Брос”, работа на арх. Иванка Караджова, изградена с рядко ползвани в България материали.
 



КАБ – ОК Варна отличи арх. Димитър Стефанов с колектив за жилищната група “Бяла бийч”, а наградата на САБ получи арх. Иванка Караджова – за жилищна сграда на бул. “Мария Луиза” и ул. “Братя Миладинови”. Грамоти получиха арх. Енчо и Диана Димови за конкурсен проект за хотел и офис сграда в комплекс Гала, арх. Надя Стаматова за реконструкция на паричен салон в Централна поща - Варна, арх. Антония Сталева за жилищна сграда в квартал “Възраждане” и арх. Стойчо Попов за мебелен магазин в Шумен. За награда Варна беше номиниран и един от ветераните – арх. Нягол Петков – за принос към развитието на града.

Коментарите на изкушените от стилната архитектура не пропуснаха да отбележат, че това, което все още не достига на съвременния архитектурен облик на Варна, е чувството за мащабност. За справка – вдигнете очи от витрините и погледнете старите сгради в централната част на града.


 

  
ОБРАТНО
  

stalker.bg

 
 
 
 


 


 

© Copyright 2005 - Stalker Project - Studio IDA