10.01

броят

архив

контакт

връзки

за нас

 

2006

    БЮЛЕТИН ЗА СЛУЖЕБНО ПОЛЗВАНЕ

Нина Локмаджиева

ОРЪЖИЯТА НА ВАПИРОВ
В АЛБУМА SAXMAFIA

Във времето на говорещите, прекалено много говорещите хора, е несъмнено откровение да срещнеш друг тип човек – дишащ, при това дишащ в ритъма на своята музика. От тази специална порода е Анатолий Вапиров.

Мощна легенда на руския и на български джаз, бащата на Варненския джазфестивал отказва да обяснява какво пише и какво свири. Отговорът му на всички „творчески” въпроси е неизменен: „Ты слушай албум!”. Така отпраща и към новата си продукция Saxmafia.

Като творба на Вапиров той задължително носи рождения белег на дълбоката драма. И миксира респекта към съвременния симфонизъм с пулсациите на мейнстрийма от Златните години на джаза. А томителните тонове на тъгата са заредени с чувствеността на руската душа.



За каква мафиотска връзка говорим тогава? Единствено за тази, която организира в една мрежа 14-те партии на различните саксофони в албума. Защото всички те са изпълнени от Вапиров. Изнурителна студийна работа с качество, гарантирано от виртуозността на големия джазмен и от класата на неговите инструменти – персонално признание от Патрик Зелмер, собственика на култовата марка Зелмер.

Издател на Saxmafia е AVA records, дизайнът на обложката е работа на джазманиаците от график дизайн студио Сталкер. За фотосесиите на Вапиров му се налага да понесе тежестта на всичките си пет саксофона, а след това и всички последствия от присъствието сред топвъоръжението на местен оръжеен магазин.

Но визията на албума е само намигването на един дълбок музикант. И е достатъчно да чуеш и една композиция от уж мафиотския му албум, за да усетиш промените в собственото си дишане. Да почувстваш издайническата хватка в гърлото. И страстно да ти се прииска... да помълчиш.

Фотография Нина Локмаджиева
 

  
ОБРАТНО
  

stalker.bg

 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© Copyright 2005 - Stalker Project - Studio IDA