10.01

броят

архив

контакт

връзки

за нас

 

2006

    БЮЛЕТИН ЗА СЛУЖЕБНО ПОЛЗВАНЕ

Спас Спасов

ЗНАМ КАКВО НАПРАВИ МИНАЛОТО ЛЯТО

Цонко Цонев, кмет на Каварна все още си мисли, че не е публична личност, твърди, че е рокаджия и обича да гледа морето от деветия етаж


Кани се да вали. Всъщност, вали “пробно” и едри юлски капки свистят върху скарата с кебапчета. На двадесетина метра от входа на стадиона в Каварна и горе – долу на толкова от последния “квартал” на градското гробище бирата и скарата вървят, както никога до тогава. Обяснението: трите готически букви “DIO” върху все още сухите черни тишърти, които превъзбудено се щурат наоколо. Каварна пак е пред концерт. Този път на легендата Рони Джеймс Дио. След още една бира, всички търсят WC-то. “Ей там е...” – неучтивият оператор на скарата махва с ръка към дъното на двора. За да стигнеш до вратата на прихлупения нужник, прекосяваш кошара с три едри агнета. Вътре принудително свиваш няколко сантиметра от височината си, за да останеш прав... И бързаш да излезеш секунда по-скоро защото инстинктът крещи, че всяко вдишване ще е фатално.

Месец по-късно пак се кани да вали. Този път на черните тениски пише Deep Purple. За да насмогнат с кебапчетата, зад скарата са застанали двама. Бял лист А4, пъхнат в полиетиленов джоб, указва пътя към WC – то. Не онова! Това е ново, чисто, лъскаво, и мирише на Glade. Жената на входа събира по 50 стотинки от дългата опашка. Целия този преход към пазарна икономика се е случил само за месец.

Само за едно лято, след серия забивки на няколко емблематични рокбанди от обидно анонимна провинция Каварна стана “дестинация”. Напук на цялата административна безплодност, с която чиновникът убива понятието “културен туризъм” Цонев направи показно, как от него може да се печели и дори изгради стратегия за развитието на Каварна в елитен курортен център на Северното Черноморие.
“Ти рокаджия ли си?” – това е паролата. Ако отговориш правилно, получаваш неограничен достъп до дългия файл от идеи и позитивна енергия на Цонко Цонев:

“В момента в местността Икандилъка се строят 4 хотела. Приключваме и разговорите с английски инвеститор за строеж на вилно селище. Още 10 млн. евро ще бъдат вложени за година и половина в строежа на резиденция с ваканционни апартаменти и тенис кортове. Милион и половина очаквам да вложи в Каварна френска компания, която също има проект за строеж на сгради с ваканционни апартаменти. Започва и строежът на хотел в центъра на Каварна. Той ще има басейни, голяма фитнесзала и SPA център…”

Толкова отворен хоризонт може да има само морски човек. Като Цонко Цонев. Роден е Каварна, завършил математическа гимназия в Добрич, после право в СУ Климент Охридски. По професия е адвокат. Превземал е общинската администрация в Каварна по план, с целия хъс и целеустременост, на които е способен. За една година, между 1994-1995 г. става юрисконсулт на Община Каварна, после един мандат - общински съветник. Когато говори за себе си, Цонев в никакъв случай не пропуска хобито си – рока! На него сега и той и Каварна дължат звездната си популярност. В края на 70-те години майка му работела като учителка в българското училище в Братислава. “Тогава станах рокаджия, твърди Цонев. През това време пътувахме в Полша, Чехия, в Унгария... В Будапеща чух за първи път Лед Зепелин, запалих се по унгарските Омега и Пирамиш...

През последните две години, на стадион Калиакра, същия оня – до градското гробище, концерти изнесоха Назарет, Дийп пърпъл, Рони Джеймс Дио, Аксепт, Саксън, Скорпиънс, Аксел Рури Пел, Мастерплан, оркестърът на Горан Брегович, Ибряма.... Само за две години общинският бюджет е нараснал двойно, а безработицата е намалена с една трета! Сега всички в града го наричат Цонко, а той харесва късите дистанции. “Не съм публична личност.Аз съм като всички”, твърди кметът.

“...Цените на имотите в Каварна също скочиха, продължава Цонев. Всеки момент компанията Трейшън клифс голф трябва да започне строежа на голфигрище с 18 дупки. Важен е и панорамният път Каварна – Калиакра. Проектът е на стойност 6 000 000 лв. и ще бъде финансиран със средства по програма ФАР. В началото на тази пролет направихме пътя до фермата за миди Дълбока. В него, в паркингите, в инфраструктурата инвестирахме заедно с Министерството на финансите. За три месеца подменихме цялото осветление по пътя, който минава през центъра на Каварна. Със старите осветителни тела решихме един път завинаги проблемът на малките села от общината. Така намаля и престъпността! През 2005 нямаме нито една кражба на автомобил...”

Цонко Цонев твърди, че развитието на културата, като средство за реклама на общината е било негова стратегия още при встъпването му в длъжност, като кмет. Каварна финансира премиерни постановки на известни български режисьори, клипове на български музиканти... Футболният отбор на Каварна вече е в Б група – друга осъществена амбиция на Цонев. Горд е и с репутацията си на “черна партийна овца”. Бил седесар, после го изключили за противоуставно поведение. Твърди, че не слуша партийни повели и изглежда – правилно! Убеден е също, че държавата ще спечели, ако всеки си намери центъра и престане да се опитва да надскача ръста си. Казва, че никога не се оплаква и решава сам всичките си проблеми. Когато е напрегнат релаксира с гледката на към морето от прозореца на деветия етаж в блока, където живее. Или с Айрън Мейдън и Уайтснейк в колата си.

“От есента на 2004г. Каварна е единствената община в Добричка област, която сама събира данъците и таксите си, продължава да разказва Цонко Цонев. Общината е съдружник в дружеството Каварна газ. Целта ни е да газифицираме хотелите и така да паднат разходите им. Имаме проект за нова пречиствателна станция. Стойността му е 1 235 000 лв. и вече сме подали документи за финансиране по програма ФАР. Ако не одобрят проекта ще го финансираме със собствени средства. Важното е да можеш да предвидиш приходите си. В началото на годината бюджетът на Каварна беше 13 300 000 лв., през август - 16 500 000 млн. лв. при 100% изпълнение на приходите от местни данъци и такси. По американската програма Пледж сега изграждаме туристически център. Пак по същата програма със 100 000 лв. в с. Българево бяха ремонтирани две къщи, които сега приемат туристи. Цели села в региона са буквално изкупени от британски граждани, които живеят там целогодишно. Сега приоритетът ни е развитието на селския туризъм. Само преди две години тук туристите бяха не повече от 100. Никога няма да забравя – това беше най-мъртвия сезон. Тази година, само до края на август в община Каварна за почивка са дошли 220 000 души. След ремонта на пътя, потокът на българите се увеличи чувствително. Сега хората в града инвестират, строят, дават квартири...”

В Каварна разказват куриозна история. А и Цонев не я крие: Като адвокат на свой приятел, Цонко Цонев дал под съд общината за това, че не е обозначила един “спящ полицай” по централната улица в града. Делото се проточило цели две години, а през това време адвокатът станал кмет на Каварна. Оказало се , че е успял да осъди сам себе си. Не това “раздвоение” обаче е причина за страха му , да не би един ден да започне да се взема за някой друг. Повтаря си, сякаш за имунитет, че е човек здраво стъпил на земята, държи на приятелите си и не хвърчи в облаците.

“За Каварна е важно развитието на целия район, на съседните селища, на туристическите обекти наоколо, твърди Цонко Цонев. За осемте месеца на 2005 г. постъпленията ни само от входната такса на н. Калиакра са 120 – 150 000 лв. Тези приходи инвестираме отново, както и всички други от развитието на музейното дело. В общината има специален отдел от 4 души, които се занимават само и единствено с туризъм. Тяхна работа са категоризациите, курортните такси, контрола по поддръжката на плажовете. До две години ще застроим цялата зона между града и морето, така ще го свържем с брега, който сега е малко откъсната. Проектите вдигнаха цените и на застроената площ в града на 700 лв. за кв.м. Поскъпнаха имотите в съседните села Топола и Божурец. Там преди година – две цената беше лев за квадратен метър терен. Сега се движи между 50 и 100 лв. Леглата, само в Каварна вече са около три хиляди. В туризма и промишлеността на региона сме привлекли инвеститори от 12 държави...”

Когато Цонев става кмет на Каварна, безработицата надхвърля 22%. Сега е под 15%. Само в Русалка работят 400 души – това е и най-големият работодател в региона. Вторият е италианската компания Мантовани Бене, която ще произвежда модули за изкопна и строителна техника. Хората, които трябва да бъдат назначени там за две години са не по-малко от 200. Компании като Мицубиши корпорейшън и Електрисите дьо Франс, фирми от Испания и Германия вече имат проекти за производство на електрическа енергия край Каварна.

“Част от услугите в общината вече се предлагат по електронен път. Административното обслужване не трябва да затруднява хората и фирмите, категоричен е Цонев. Когато станах кмет, намалих таксата за тротоарно право. Така позволихме на фирмите да спестят разходи и да ги реинвестират в развитие на дейността си. Същото стана и с таксата смет. От това постъпленията в общинската хазна не намаляха. Просто подобрихме събираемостта на таксите, а фирмите от дребния и среден бизнес си поеха въздух. Строителни разрешения, визи за строеж, одобрения – всичко това може да се получи от общината много по-лесно, отколкото в големите градове наоколо. В Каварна обаче е разрешено строителство само на сгради до четири етажа. Във вилните зони и крайморската част постройките не могат да бъдат по-високи от 2 етажа или 10.5 м. С незаконното строителство се справяме с много контрол. Няма незаконна строителство. Това е!”

По време на един от концертите на стадион Калиакра през това лято варненска агитка дереше гърла:: “Таз’ година на Каварна, догодина кмет на Варна”. “Аз съм като котките, привързвам се към обстановката, към атмосферата”, контрира ги задочно в едно от интервютата си Цонко Цонев.

Схемата за лято на 2006-а вече е подреден: Том Джонс, Айрън мейдън и “Уайт снейк, Зи зи топ, Юръп, Деф Лепърд, вероятно Кис ... Благодарните рокаджии благодариха на Цонко предварително. Нарекоха “кМЕТЪЛа”. Защото знаят какво направи миналото лято!

Този текст беше публикуван в първия брой на Морски Дневник. А сериозната професионална работа на Спас Спасов му донесе наградата на Българската хотелско-ресторантьорска асоциация за най-ефективна журналистическа публикация за 2005.

 
  
ОБРАТНО
  

stalker.bg

 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

© Copyright 2005 - Stalker Project - Studio IDA