01.11

броят

архив

контакт

връзки

за нас

 

2005

    БЮЛЕТИН ЗА СЛУЖЕБНО ПОЛЗВАНЕ

Нина Локмаджиева
ФАКТОРЪТ
Йордан Желев
фотографии
Галерия ЮКА
откриване 24 ноември 2005, 18.30ч.

Занимава се с фотография от 2 години.
2005
участие в изложбата Сталкер и приятели
участие в третия Национален фотосалон
2004
участие в изложбата Сталкер и приятели
участие в Втория Национален фотосалон
2002
получава отличителния знак на Сталкер
2001
Завършва специалността счетоводство и контрол
в Икономически Университет - Варна.
1998 - 2005
работи като график дизайнер във Фактор Р
1996 - 1998
работи в книгоиздателство Зограф
1989 - 1994
работи като продавач, месар и пиколо

1975
роден на 14.06. във Варна.
Женен, има дъщеря.

Като график дизайнер във Фактор Р работи за:
Феста Уайн Ко., Черноморско злато АД, Винком Бургас, Домейн Бойар, Винекс Преслав, Винпром Русе, Изба Евксиноград, Пивоварна София, Извор, Вкус Девня, Агрополихим Девня, Афер България, Сладоледена фабрика Дени, Хранинвест, клуб Харлей-Дейвидсън България, ветроходен клуб Понтос, ЕЛС АД, Цезар и Клеопатра, Актив СИП, Каргоекспрес, Интерлогистика, Финесмобил, Хеликс Прес, Ротопринт и др.Йордан Желев – популярен в професионалните среди график дизайнер от екипа на Фактор Р, се представя в галерия ЮКА в ново амплоа – като фотограф. Изложбата е негова първа самостоятелна изява в тази област и включва 13 работи, подредени в три цикъла – "Zoom", "Motion Blur" и „Macro”. Всички те са правени през последната една година и представляват своеобразни изследвания на определени фотографски техники.

Авторът предпочита да говори за нещата си с цифри – с техните технически характеристики. Но признава пристрастието си към дългата експонация, контражура и движението. Интересен е неговият подход към динамичността на кадрите – тя идва не от регистрирано движение на обекта, а от движенията на самата камера - в единия случай с промяна на фокусното разстояние по време на експонация, а в другия - с движение на цялата камера по време на експонацията.

Така, четливо демонстрирайки едно различно отношение към процеса, Йордан Желев търси естетическите измерения на лишени от особен чар места – разрушаващи се стълбища, мазета, редици от еднообразни дървета.

„Беше ми интересно от грозното и уродливото да изведа красотата с помощта на обектива – признава той. И обяснява защо се е обърнал към фотографията. -
Защо хванах камерата? Основно поради факта, че веднага виждам това, което сам заснел и обмислил. Камерата при мен изземва функциите на четката в ръката на художника, защото аз имам талант да рисувам, но нямам нужната школа. И поради невъзможността да рисувам, започнах да снимам и да попълвам свободната празнина. Другата причина да хвана камерата е фактът, че като график дизайнер във Фактор Р съм се срещал постоянно с едни и същи проблеми на предоставения ми за работа фотоматериал. Омръзна ми да се въртя в омагьосания кръг от недоизпипани фотографии и реших да прескоча границата и сам да снимам част от нещата си.”

График дизайнерът има какво да покаже и в областта на продуктовата фотография, но динамиката на цветните експлозии е знаково за него начало. Защото за Йордан Желев zoom и motion blur са не просто техники, а истинска визуална идеология, която той е решен да развива.

Нина Локмаджиева, PR
 

  
ОБРАТНО
  

stalker.bg

 
 
 
 
 
 
 
 

© Copyright 2005 - Stalker Project - Studio IDA