01.11

броят

архив

контакт

връзки

за нас

 

2005

     БЮЛЕТИН ЗА СЛУЖЕБНО ПОЛЗВАНЕ

ЕВРОПЕЙСКИЯТ ОРИЕНТ 

   
 
FRESH

 
Нина Локмаджиева
III НАЦИОНАЛЕН ФОТОГРАФСКИ САЛОН ВАРНА 2005
 
Нина Локмаджиева
ФАКТОРЪТ - ЙОРДАН ЖЕЛЕВ, ФОТОГРАФИИ
 
МАРИЯ ЗАФИРКОВА В КАТАЛОГА НА WIND ART FESTIVAL
 
Специално издание, посветено на 60-та годишнина от възстановяването на независимостта на Корея, събра тази година в Жежу мащабни творби на 160 художници от Корея, Европа и Америка.

В пещери – бойни позиции на японската армия отпреди 60 години, се разполагат инсталации, а по бреговете и хълмовете на Жежу вятърът развява стотици флагове с идеята за мирно бъдеще. Сред тях има групи, изграждащи едно огромно корейско знаме, има и индивидуални работи на артисти от чужбина, и флагове с калиграфски послания. Знамената са с размери 1 х 2 м и върху тях са принтирани изпратените от артистите творби.

Българското име в тази колекция от знамена е Мария Зафиркова (www.zaftra.net). Варненската художничка се представя с принта Hot & Cool. Другите чуждестранни участници са от Армения, Румъния, Белгия, Канада, Китай, САЩ, Русия, Холандия, Литва, Франция, Аржентина, Канада, Естония, Филипините, Полша, Босна и Херцеговина, Латвия, Сърбия и Черна гора и Австрия.

Събитието, което се случва от 13 до 21 август тази година, вече е затворено между страниците на каталог, който тези дни Мария Зафиркова получи от организаторите с благодарност за участието си.

 

МЕСТА
Виолета Тодорова
ДВА ЧАСА В СТРАНАТА НА ШЕХЕРАЗАДА, ТУК
ПО ПЪТЯ
Александър Секулов
НАСКО Х. И КАМБАНАТА, КОЯТО БИЕ ТРИ ПЪТИ
ТЕМАТА
Здравейте, приятели!

Докато пращам на уебмастерите последните текстове, чувам как съседите дружески почукват по балкона – довършват есенните ремонти в последния ден на лятото – тази година 27 октомври. Щедро време. За нас октомври дойде с изобилие от нови приключения и с рой реминисценции.

Защото когато преди две години започнахме електронната афера А3, ние бяхме получили освежителен шамар от източна посока. Просто група варненци бяхме отишли на Биеналето в Истанбул. И бяхме се върнали по-знаещи, по-усмихнати, по-смели и с по-шарено мислене. Тази година историята се повтаря с нови хора и по различен начин, но казват, че е все така вдъхновяваща.

Затова взехме за тема на броя Европейския Ориент. Тя почука на жп гара Варна още с идването на легендарния Ориент Експрес в ранната есен. Премина през серия изложбени спомени от Истанбул и се огледа в няколко картини на Андрей Даниел. Европейската нишка пък поддържаше пътуването на една книга и двама художници – Джако плюс Димитър Трайчев и Мария Зафиркова сред джазфеновете в България.

Добре дошли в А3 са и вашите наблюдения по темата. Въпреки болезнената актуалност на явно забавящото ни се приемане в Европа.

Нина ЛокмаджиеваВеселин Начев пред едно от знаковите си платна в музея "Георги Велчев"
Снимка Нина Локмаджиева

 
Искра Сотирова
ОРИЕНТ ЕКСПРЕС - ВЛАКЪТ, КОЙТО НЕ БЪРЗА
 
Дора Дончева
ИСТАНБУЛ НА ФОКУС
 
Искра Павлова
ИСТАНБУЛ - ДЕВЕТО БИЕНАЛЕ, ПЪРВИ ПЪТ
 
Искра Сотирова
ИСТАНБУЛ ПОД ФЕРЕДЖЕТО НА ЕВРОСЪЮЗА?
 
Виолета Тончева
IX ИСТАНБУЛСКО БИЕНАЛЕ НА ВИЗУАЛНИТЕ ИЗКУСТВА
СЕПТЕМВРИ - ОКТОМВРИ 2005
 
 
Интервю с Андрей Даниел
ИСТАНБУЛ Е ТОЛКОВА МОЩЕН,  ЧЕ НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВА ОТ ПОДРОБНОСТИТЕ,  КОИТО СЪДЪРЖА. И ИМ ДАВА ЖИВОТ
 
Димитър Трайчев
ДЖАКО, ДЖАЗЪТ И НИЕ 
 
 
 

stalker.bg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© Copyright 2005 - Stalker Project - Studio IDA