01.11

броят

архив

контакт

връзки

за нас

 

2005

    БЮЛЕТИН ЗА СЛУЖЕБНО ПОЛЗВАНЕ

Нина Локмаджиева

III НАЦИОНАЛЕН ФОТОГРАФСКИ САЛОН
ВАРНА 2005

420 фотографии се бориха за място край морето на третото издание на Националния фотографски салон Варна 2005. Журито – Любомир Сергеев, Юлиян Недев, Александър Николов, Димитър Трайчев и Ивайло Сакелариев селекционира 133 работи на 66 автори. Тях ще видим в залите на Градската художествена галерия на морската столица. Лек превес като брой имат участниците от Варна – 38 срещу 28 от страната. Изпратили са свои неща и петима българи, които живеят в чужбина. Организаторите на събитието Юлиян Недев, Любомир Сергеев и Емил Пенчев отчитат двойно повече селекционирани творби.

Широк е и възрастовият обхват на участниците. Най-младото име е Блага Стайчева, на 17 години, от кръжока по фотография към асоциация „Окарина” - Варна. Най-възрастният е 81-годишният фотограф Петко Семерджиев от село Тюленово.

Според инициатора на събитието Юлиян Недев: „Този е най-силният салон досега. Фотографиите са стойностни, авторите им имат дълбоки идеи. Едно по-прецизно позициониране от тяхна страна би ги представило в още по-добра светлина. Няма фотографи, които да снимат всичко. Затова бих препоръчал на младите автори сами за себе си да определят стила, в който смятат, че се изявяват най-добре.”

Успоредно с основната експозиция на Салона се откриват и три съпътстващи изложби. В едната от тях се представят членовете на журито и организаторите, в друга – Цветан Четъшки с впечатляващи макроснимки на земни пластове с изразен живописен ефект, третата самостоятелна изложба е на Ник Чалдъков, който е носител на първа награда за експериментална фотография от миналогодишния Салон.

За пръв път тази година ще бъде присъдена голяма награда за цялостно представяне – статуетка на Салона, съпроводена от парична и предметна награда. Статуетки и награди ще получат и най-добрите във всеки от трите раздела – монохромна, цветна и експериментална фотография. За пръв път ще има и поощрения. Призовете на форума са осигурени с помощта на община Варна, Fresh up cosmetics, Avon и Арекс ООД.

Имената на отличените ще бъдат огласени по време на официалното откриване на фотосалона в петък, 25 ноември, от 18 ч. Тогава ще излезе от печат и каталогът на Салона.

Нина Локмаджиева, PR

 


 

  
ОБРАТНО
  

stalker.bg

фото
Юлиян Недев
 
фото
Мирослава Арнаудова
 
фото
Любомир Сергеев
 

Фото
Емил Пенчев
 
 
 
 

© Copyright 2005 - Stalker Project - Studio IDA