01.11

броят

архив

контакт

връзки

за нас

 

2005

    БЮЛЕТИН ЗА СЛУЖЕБНО ПОЛЗВАНЕ

Дора Дончева

ИСТАНБУЛ НА ФОКУС

Кураторският проект усвои пространството на три варненски галерии - Витра, Буларт и Дом на архитекта.

Проектът е отглас от пътуването на група художници, журналисти, архитекти, критици и галеристи, близки до кръга на галерия БУЛАРТ и обедини трите различни по своята специфика пространства.

Замислен като пространствена фотоинсталация, Истанбул на фокус е проект, в който основната задача е смяната на местата, промяната на смисъла и заиграването с митовете. В този проект галеристите стават художници - концептуалисти или журналисти, журналистите стават инсталатори, художници - модернисти, архитектите са фотографи, бизнесмените - артисти и т.н.

Пространствата са свързани от стрийт арт инсталацията на Рая Георгиева , която представлавя реплика на работата на група А12 от Истанбул. Официалният цвят на Биеналето в Истанбул, на което класната група беше гост, е розовото. Розови стрелки водят до галериите, пред които има розови геометрични форми или до други места из града, където любопитните ще открият рекламнише за проекта послания:" Иди във "Витра" и ме виж!" , " Чакай ме в "Буларт"!" и т. н.

В два дни, в три пространства проектът Истанбул на фокус направи ориенталския стил мода в града. По време на официалните откривания публиката бе изненадана от кулинарно-музикален хепъниг и хартиена акция в розово. Водещите галеристи бяха дегизирани като гюзел ханъми и ефендита, а турското бизнеслоби беше част от шашнатата публика. В сравнително скучната варненска есен Истанбул на фокус донесе и на създаделите си, и на почитателите си забава и интелектуална провокация.

Още по темата:

http://ebulletin.liternet.bg/index.php?page=news_show&nid=1290&sid=2
http://ebulletin.liternet.bg/news.php?page=news_show&nid=1298&sid=2
http://ebulletin.liternet.bg/news.php?page=news_show&nid=1300&sid=2
http://ebulletin.liternet.bg/news.php?page=news_show&nid=1302&sid=2
 

  
ОБРАТНО
  

stalker.bg

 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

© Copyright 2005 - Stalker Project - Studio IDA