stalker.bg

БЮЛЕТИН ЗА СЛУЖЕБНО ПОЛЗВАНЕ     10.12.2013
I HAVE A DREAM
   броят
   архив
   автори
   връзки
   за нас
   контакт

 

Преди 40 години, в последните дни на март по Москва плъзна слух, че в някакво извънградско кино, наречено Снежок /Снежна топка/ щяло да има прожекция за специални хора, разбирай ЦК на КПСС или висшия апарат. В тоталитарните и контролирани общества слуховете винаги са най-близо до истината. Проблемът беше, че денят беше 1 април, А слухът твърдеше, че щели да показват Easy Rider.

За този филм, всеки надъхан студент по изкуствата, би дал всичко. Имаше много предварителни коментари. Едни твърдяха, че хората от ВГИК или МАРХИ са пуснали партенката, други, че враговете на дизайне от Суриковската академия се съюзили с поетите от Литературния и така безкрай. На всичк ни беше ясно че, шансът това да се случи точно там и тогава е минимален, но ако все пак е истина, възможността да попаднеш на прожекцията клони към абсолютната нула. Ами, ако все пак...01.04.1973/ 08:30
Почивен ден - събота или неделя. Мразовита московска сутрин. Нечовешко време, неделима част от антиутопиятя. На последната спирка на метрото се формира тълпа. Тълпата има странно поведение. Разделена е на малки групи, които не комуникират помежду си. Хомогенно пъстрата общност от брадати и космати същества, днес мълчи, даже в групата и тревожно се озърта. Служителите на метрото и милицията са нащрен. Обикновено тези екземпляри са шумни, полупияни и почти безобидни.

След двайсетина минути тълпата се напъхва в няколко поредни крайградски автобуса с трицифрен номер. В автобуса - отново тишина. Кондукторката, поглежда притеснено водача. Той пуши Беломор-Канал и върти геврека. Татуировките по ръцете издават,че е служил в десантните части на BBC, след което е попаднал в трудов лагер. Всичко е датирано. Седя на първата седалка и го чувам да си мърмори. Билети купиха ли си? Купиха. Е, тогава да си пътуват,.тяхната мама интелигентска.

След около час, през преспи и виелици, автобусът подмина километричните бетонни огради на правителствените вили и врътна гуми на централния площад. Приветливо градче, не му помня името. Имаше горком*, поща, община и всички атрибути на тогавашната цивилизация. Даже кафене. Имаше и кино. Ново, съвремено; На фасадата висеше огромен плакат. Поради повишения зрителски интерес, на 1 април, от 10 часа, отново ще се срещнете с любимите герои от филма Джентълмени с късмет.Н-Е-Е-Е-Е-Е-Е!
Някои гледахме филма за трети път - Леонов е страхотен, и въобще цялята банда. Други се напиха веднага. Ние ги последвахме. След време успях да видя Easy Rider в културния център на Чехословашкото посолство. Черно-бял, едрозърнест, широкоъгълен. Не допусках че, оригиналът е бил с яко задъбен цвят. И до днес помня цели сцени. Хопър, Никълсън, Фонда. Поклон.

горком* - Градски комитет на КПСС

 


 

 
 

© Copyright - Stalker Project - Studio IDA