stalker.bg

БЮЛЕТИН ЗА СЛУЖЕБНО ПОЛЗВАНЕ     24.05.2012
ВСИЧКО ЗА
ТИТАНИК БЕНД 100
   броят
   архив
   автори
   връзки
   за нас
   контакт

 

През април 2012 се навършиха 100 години от гибелта на Титаник. Варна има основателна причина да участва в отбелязването на края на Belle Epoque.

В късната есен на 1911 година в България се появяват музикантите от популярния в Европа оркестър, ръководен от Уолъс Хартли. Повече от месец варненската публика с възторг приема техните изпълнения. През зимните месеци бендът работи в новооткритото софийско Градско казино. Това са последните известни наземни участия на оркестъра преди да се качи по трапа на прословутия параход.

Коктейлът, който представяме, съдържа препоръчителни пиеси от The White Star Line Songbook, изпълнявани на борда на Титаник – от Хайдн до Офенбах. Не подминахме и рагтайма, който набира сила зад океана през 1911. Музикалният директор Страцимир Павлов приложи титанични усилия, за да селектира и аранжира целия музикален материал за спектакъла. Авторската музика присъства с пиеси на Стоян Роянов, Нейчо Петров и Страцимир Павлов. Знакови парчета на Стиви Уондър и Лед Цепелин затварят кръга на музикалната драматургия.

Благодарим на Владимир Гаджев за фундаменталния му труд* и неуморното напомняне за събитията, приобщили Варна и България към драматичната история на Титаник.

*Джазът в България. Българите в джаза; Изток-Запад. София; 2010. стр.20–23.

Димитър Трайчев
 

В бързината забравихме видеата.

Titanic Band 100. Varna
https://vimeo.com/41346270 

Titanic Band 100.. Titi Tati
https://vimeo.com/41568242 

Titanic Band 100. Nobody to Hold Me Down
https://vimeo.com/41156948

 
 

 
 

© Copyright - Stalker Project - Studio IDA