Георги Георгиев с втора серия на
кулинарната си рубрика, този път има и гост – Весела
Харизанова. Двамата разсъждават малко над въпроса за
студентската прехрана и Ви показват бърза, лесна, вкусна
и най-вече евтина рецепта, която ще сгрее стомасите и
сърцата Ви.
„Студентски живот”, знае се, на едно определено място
означава трупане на многохиляден дълг и необяснимото
усещане, че зубренето преди сесия и нередовното
посещение на лекции облагородяват бъдещата кариера. Все
пак, хората понякога подхождат наивно към факта, че това
да си студент може да означава и прилични кулинарни
умения.
За повечето от студентите във Великобритания, а и не
само, университетският живот е времето, през което те
неистово ще огладнеят за майчина храна. В такъв случай
трепетното чакане на колета от мама и тате, пълен с
домашно приготвени удоволствия, е повече от ключово. Вие
в Лондон може и да си имате български магазини, пълни с
деликатеси, даже и лютеница, но извън столицата всички
сме обречени да чакаме колети, за да се докоснем до
дома. И ако все пак „кутията на Пандора” пристигне след
два месеца, сиренето е така мухлясало, че английските
пощенски служители биха погледнали на него като на
съмнителнао пратка от канал за контрабанда на
лекарствени средства.
От толкова много словоохотливост огладняхме. И ние имаме
мнение по наболелите проблеми и се чувстваме свободни да
го изкажем, но той, Гладът, си остава... Въпросът е как
да го залъжем с нещо вкусничко без да огладнее и
портмонето. Е, разбира се, има различни портмонета.
Някои много бързо огладняват, други носят на харчове.
Все пак, нека мислим икономично.
Този път по-добре да си направим нещо традиционно
българско, вместо да отежняваме семейния бюджет с
6-килограмов колет до далечния север, който и без това
не се знае дали ще пристигне. Ще си приготвим лютика –
вкусно, че даже и практично - ще стигне за цялата
седмица. Понякога няма нищо по-хубаво от филия, намазана
с лютеница, през дългите часове на взиране в екрана на
компютъра. Накратко, струва си усилието, защото спестява
време и пари, а и приятно напомня за вкъщи.
Нужните продукти за две малки бурканчета лютика:
• три консерви обелени и накълцани домати (от евтините);
Питате защо с консерви ли? Защото колкото и да е
изкуствено съдържанието им, пак има повече вкус от онези
3D домати, които се продават направо с клончето, за да
не ги объркаме с пластмасова декорация.
• една червена парникова чушка;
• 4-5 скилидки мутирал китайски чесън;
• няколко по-буйни стръка магданоз;
• олио;
• сол;
• захар;
• черен пипер;
• розмарин.
Начин на приготвяне:
Стъпка I.
В тенджера се загравя малко олио, а в него пускаме
нарязания на едро чесън. От бабите знаем, че при готвене
чесънът е добре да е на едро, за да се запазят полезните
му свойства. Чудесен е при настинки, когато имаме нужда
от лекар, а първият свободен час за преглед е чак след
седмица.
Стъпка II.
Когато се задуши чесънът, добавете доматите. Внимание -
при липса на незалепващо тефлоново покритие се въоръжете
с огромно търпение и мотивация за бъркане, за да не ви
се захване яко за съда манджата. През това време със
свободната ръка сложете зимната чушка да се опече на
съседния котлон (директно на него, щото имаме само един
тиган деба студентството му, деба – Ред.). След като е
готова – вече обелена и нарязана на ситно я прибавете
към доматената каша и се върнете към бъркането.
Стъпка III.
Бъркайте! Бъркайте докато се сгъсти, а ако не се
сгъстява, следващия път си купете по-скъпи консерви. И
пак бъркайте! След време пропорционално на количеството
и качеството на доматите, сместа трябва да се сгъсти
достатъчно, за да заприлича на бабина лютеница.
Стъпка IV.
Малко преди Края на бъркането, идва моментът да придадем
вкус и аромат на домашната лютика – добавяме сол, захар,
черен пипер и малко розмарин. Без подправките по-добре
изобщо не опитвайте...
И след съответното безкрайно кръгообразно движение се
оформя и крайният резултат. На филия за закуска, обяд
или вечеря, върху паста, ориз, кус-кус или като основа
на пица, в бурканче, седмичната лютика ще е полезна
подкрепа в дългите студентски дни, мощен съюзник срещу
алкохолния глад или просто начин да спестим от бюджета,
когато времето не достига.
|