15.07

броят

архив

контакт

връзки

за нас

 

2010

     БЮЛЕТИН ЗА СЛУЖЕБНО ПОЛЗВАНЕ

ЛОКАЛНО
   

Когато бях в четвърти клас, в часа по история учителката ни даде домашно: всяко дете да направи родословно дърво на рода си, докъдето се простира неговата памет и тази на родителите му. Това беше първият ми урок по локална история, и макар резултатите от това изследователско задание да се получиха доста скромни, в мен остана интересът към следите на отминалото време. Оттогава той не е отслабвал и се надявам с този брой да го предам и на вас.

В днешно време, когато думи като „глобално” и „космополитно” са все по-натрапчиви с настойчивостта си да ни присъединят към целия останал свят, локалното се превръща в единствения комфортен мащаб, в който можем да обозрем световните събития и процеси и да усетим как и доколко те засягат и нас лично. Защото локалното е конкретно, а конкретното е винаги по-въздействащо и по-запомнящо се от глобалното и абстрактното.

В този брой ви срещаме с няколко изследователя, посветили знанията и усилията си на събирането и проучването на събития от местната история – това първо и най-важно стъпало, без което създаването на мащабните исторически платна е невъзможно. Това е и този най-интригуващ етап, на който човешките животи, съдби и вълнения се очертават живи и конкретни, преди да бъдат включени в общия поток от информация, в който, губейки индивидуалното си лице, да бъдат трансформирани в исторически периоди, статистически съвкупности и характерни възгледи на епохата.Прегледът ни нямаше да е пълен, ако отсъстваше морето. Затова обърнахме поглед и към него и се оказа, че то не е само плаж и добро намерение през следващата неделя непременно да се разходим по брега.

Накрая с Издателя направихме експеримент. Събрахме отделните си спомени в опит да възстановим един някогашен ден, и ги записахме. След като прочете написаното от мен Издателя каза, че такъв сбор от полуистини той никога досега не бил виждал. Но аз не му се разсърдих. Защото неговата реакция само доказа, колко сложен и труден е пътят от емоционално-личното „Аз помня!” до спокойно-историческото „Беше така”.

 

НЕПОЗНАТИЯТ РОДЕН КРАЙ
Разговор с Анастас Ангелов
Уредник при Музея на мозайките в Девня
РАЗУЗНАВАТЕЛНИЯТ ПАТРУЛ НА ЛОРД КАРДИГАН В ДОБРУДЖА ПО ВРЕМЕ НА КРИМСКАТА ВОЙНА
Анастас Ангелов
В АРХЕОЛОГИЯТА НАЙ-СЛАДКА Е ТРЪПКАТА НА ОЧАКВАНЕТО
Разговор с Александър Минчев
Археолог, научен сътрудник към Регионалния историческия музей – Варна
ГРОБ С БОГАТ ИНВЕНТАР ОТ РИМСКИЯ НЕКРОПОЛ НА ОДЕСОС
Александър Минчев
(със съкращения)
ЛЕГЕНДИТЕ СА ИЗВОР НА ИНФОРМАЦИЯ
Разговор с Валери Кинов
Уредник на парк-музей „Аладжа манастир”
ИЗ „ЛЕГЕНДА ЗА АЛАДЖА МАНАСТИР”
Автор: Валери Кинов
ЛИЧНОСТИ, ИМЕНА И СЪБИТИЯ ОТ ИСТОРИЯТА НА ВАРНА
Разговор с д-р Любомир Кутин /културолог/
ВАРНА, 1980: ПОЛЕТ НАД КУКУВИЧЕ ГНЕЗДО
Любомир Кутин
(излъчено по Радио Варна на 6 юни 2010 г.)
ЧЕРНО МОРЕ ПОД ВОДАТА
Разговор с Любомир Клисуров
Подводен фотограф, професионален водолаз и изследовател
ХЕПЪНИНГ
Възстановка на случаен летен ден от началото на 80-те години на ХХ век с някои пояснения в скоби

stalker.bg

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© Copyright 2005 - Stalker Project - Studio IDA