stalker.bg

БЮЛЕТИН ЗА СЛУЖЕБНО ПОЛЗВАНЕ     21.10.2011
ОТ ЧУЖБИНА – GENERATION NEXT
   броят
   архив
   автори
   връзки
   за нас
   контакт
 
ОТ ЧУЖБИНА – GENERATION NEXT
Виктор Минчев

BE THE CHANGE YOU WANT TO SEE IN THE WORLD...
Неси Николаева

LONDON CALLING 1
Александър Вълков

LONDON CALLING 2
Валентино Георгиев

БЪЛГАРИ В ЧУЖБИНА
(ПО-СКОРО АЗ В ЧУЖБИНА)

Борис Павловски

ТЕЛЕФОННА ЛЮБОВ
Ана Христова

ИНТЕРВЮ С НИКОЛАЙ ТЕРЗИЕВ

В ТЪРСЕНЕ НА ИЗБОР
Анастасия Карнаух

ЗА ГЕРМАНИЯ
Ивайло Димов

ДОТАМ И ОБРАТНО
Даниел Павлов

CLANDESTINO
Георги Георгиев

ИМАЛО ЕДНО ВРЕМЕ НА ЗАПАД
Виктор Минчев

 

 

 

 

FREEDOM I WON’T LET YOU DOWN – заклева сякаш родителите ни в началото на тъй дългоочакваната свобода Джордж Майкъл. Тя се явява сякаш късно обаче – или е неосъзната, или изпусната – те не са изживели реалната свобода на откривателското пътешестване на своята младост – СССР, ЧССР и ГДР са до голяма степен непредизвикателни, след като са единствената възможна дестинация.

FREEDOM I WON’T LET YOU DOWN – с всепроникващ позитивизъм призовава идолът на техните деца Роби Уилямс. Защото те наистина имат свободата да отидат до всяка една точка на света, да го поставят в краката си – по-интелектуалната реализация на призива на бушуващата прабългарска кръв „България на три морета”.

Днес разполагаме с наистина безбрежна свобода – на мисълта, на достъп до информация, юридическа и физическа (освен ако не тръгнем да я оползотворяваме, за да трошим витрини в центъра на Бремен, нали), и т.н., и т.н. И сме твърдо решени да я използваме, за да поставим в краката си ако не целия свят, то поне високите сини планини, реките и златните равнини.

С леко неудоволствие обаче, открих, че една част от моите връстници се отказват от тая мечтана възможност, защото стават вредно крайни патриоти на твърде ранен етап от физическото и психическото си развитие и напускат границите на България с купчина снимки от нея, а не със заредени батерии на фотоапаратите и май ми заявяват: „Всичко това, цялата тази ваша чужбина, цялата тази ваша Европа, всичко това е само фантазия; и всички ние в чужбина сме само фантазия… помнете ми думата, сами ще видите!“.

Но аз, опиянен и самозабравил се от новопридобитата си господарска позиция на редактор, дадох възможност за изява тук предимно на първия вид (оставяйки и на вторите все пак възможност за реплика).

И ако трябва да посочим още една разлика с поколението на родителите ни, освен дразнещо тафтологизираната вече свобода, то пак се връщаме към началото – това е възможността за миграция, а не за емиграция, която обединява и двата типа млади българи. Защото те могат да си го позволят, за разлика от Онези-преди-тях. А как решават да оползотворят тоя тип свобода (отново тя, как ловко се прокрадва във всяка теза), ще разберем надолу.

Така че последвай ме, читателю!

Виктор Минчев


 

 
 

© Copyright - Stalker Project - Studio IDA